Prawdziwa na gorąco do picia

Tabliczka mlecznej, białej, deserowej lub gorzkiej czekolady doskonale sprawdzi się jako baza do słodkiego, gęstego napoju. Gorąca czekolada z mleka i słodkiej śmietanki połączona z kakao lub roztopioną tabliczką może zyskać oryginalny smak dzięki dodanym składnikom. Dużą popularnością wśród smakoszy cieszy się czekolada do picia z chilli, imbirem, cynamonem, wanilią, wiórkami kokosowymi, z bitą śmietaną oraz na zimno z lodami.

 

Gorąca czekolada z bitą śmietaną i kakao

Potrzebne składniki (na 2 porcje):

Szklanka mleka

Pół szklanki śmietanki kremówki

2 tabliczki czekolady deserowej (200 g)

Do dekoracji: bita śmietana, kakao

Sposób przygotowania:

Mleko zagotowujemy z dodatkiem śmietanki. Czekoladę kruszymy na drobne kawałki i wsypujemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gorący płyn rozlewamy do filiżanek, a wierzch dekorujemy warstwą bitej śmietany posypanej odrobiną kakao.

 

Gęsta czekolada do picia

Potrzebne składniki (na 2 porcje):

Szklanka mleka

1/3 szklanki słodkiej śmietanki

2 łyżeczki kakao

Łyżeczka masła

Łyżeczka cukru waniliowego

Łyżeczka syropu klonowego

Łyżeczka budyniu czekoladowego

2 kostki czekolady deserowej

Żółtko

Sposób przygotowania:

Na słabym ogniu podgrzewamy mleko. Dodajemy śmietankę kremówkę, cukier, kakao, masło, rozbełtane widelcem żółtko i syrop klonowy. Całość dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu rozpuszczamy budyń (w niewielkiej ilości zimnego mleka), po czym dodajemy do gotującego się płyny. Gęsty krem czekoladowy rozlewamy do wysokich szklanek, a wierzch zdobimy drobno posiekaną czekoladą.

 

Czekolada na gorąco z kakao

Potrzebne składniki (na 2 porcje):

1,5 szklanki mleka

4 łyżki śmietanki kremówki

3 łyżeczki kakao

50 g czekolady mlecznej (pół tabliczki)

3 łyżeczki miodu

Do dekoracji: wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Mleko zagotowujemy ze śmietanką. Kakao rozpuszczamy w zimnej wodzie i przelewamy do garnka z mlekiem. Dodajemy miód i posiekaną czekoladę mleczną. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Gorącą czekoladę wlewamy do filiżanek i posypujemy cienką warstwą wiórek kokosowych.

 

Czekolada do picia z chilli i wanilią

Potrzebne składniki (na 2 porcje):

Szklanka mleka

Pół szklanki śmietanki 18 %

200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)

Łyżeczka cukru pudru

2 szczypty chilli

2 szczypty wanilii

Sposób przygotowania:

Na słabym ogniu podgrzewamy mleko ze śmietanką. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier puder i posiekaną gorzką czekoladę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Pod koniec wsypujemy chilli i wanilię. Ponownie mieszamy. Gotowy krem przelewamy do szklanek. Podajemy na gorącą lub na zimno np. z lodami.