Pralinki domowej roboty z marcepanem, mascarpone, nadzieniem

Entuzjaści słodkości mogą przygotować domowe pralinki czekoladowe– z mlecznej, deserowej lub białej czekolady, wzbogacone kremowym marcepanem, delikatnym serkiem mascarpone bądź aromatycznym nadzieniem– orzechowym, malinowym, pomarańczowym, wiśniowym, brzoskwiniowym.

 

Pralinki z marcepanem

Potrzebne składniki:

1 tabliczka białej czekolady (100 g)

200 g gotowej masy marcepanowej

2 łyżki miodu

50 g orzechów laskowych

Dodatkowo: papier pergaminowy, papilotki do muffinek

Sposób przygotowania:

Masę marcepanową zagniatamy z miodem i połową (ok. 25 g) drobno posiekanych orzechów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Z przygotowanej masy formujemy jednakowej wielkości kuleczki, a następnie zanurzamy je w roztopionej czekoladzie. Kuleczki wykładamy na papier pergaminowy, a po 1- 2 min. ponownie moczymy w czekoladowej masie. Przekładamy do muffinkowych papilotek, a wierzch ozdabiamy posiekanymi orzechami.

 

Domowe pralinki czekoladowe z mascarpone

Potrzebne składniki:

2 tabliczki czekolady deserowej (200g)

2/3 szklanki serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

Do obtoczenia: pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g), 2 łyżeczki słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Rozdrobnioną czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone blendujemy na gładki krem i stopniowo łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Naczynie z masą przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po schłodzeniu formujemy małe kuleczki i ponownie wkładamy do lodówki. Po ok. 20 min. wyciągamy i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie deserowej ze śmietanką. Gotowe pralinki wykładamy na tackę. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

 

Pralinki z nadzieniem malinowym

Potrzebne składniki:

2 tabliczki białej czekolady (200g)

Tabliczka czekolady deserowej (100g)

1,5 szklanki malin

2 łyżeczki miodu

3 łyżki śmietany 18 %

Dodatkowo: mały pędzelek, foremka na pralinki

Sposób przygotowania:

Maliny (świeże lub rozmrożone) wsypujemy do garnka, podlewamy odrobiną wody, dodajemy miodu i podgrzewamy na słabym ogniu. Po zagotowaniu studzimy i przecieramy przez sito. Ponownie podgrzewamy, cały czas mieszając, do momentu uzyskania gęstej masy. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę, przelewamy ją do garnka z malinami i dodajemy kremówkę. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do przestudzenia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy i studzimy, a gdy nabierze gęstej konsystencji, pędzelkiem pokrywany nią wnętrze foremki (smarujemy dno i ścianki dwiema warstwami). Foremkę wkładamy do lodówki. Po ok. 30 min. wyciągamy foremkę i wypełniamy masą malinowo- czekoladową. Wierzch zalewamy gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 2- 3 godz.