Polewa, mus, dietetyczne ciasto z gorzkiej czekolady

Znikoma ilość cukru w składzie oraz dobroczynne właściwości kakao użyte do produkcji gorzkiej czekolady sprawiają, że ten smakołyk może być bazą lub dodatkiem do dietetycznych deserów. Entuzjaści zdrowych słodkości mogą np. sięgnąć po mus z gorzkiej czekolady, ciasto czekoladowe bez dodatku cukru, idealne dla cukrzyków, albo zbożowe ciasteczka z posiekanymi kawałeczkami czekolady.

 

Przepis na polewę czekoladową

Potrzebne składniki:

Pół kostki margaryny

1,5 szklanki cukru pudru

5 łyżek kakao

5 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Na słabym ogniu roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier puder i mleko. Na końcu wsypujemy kakao. Cały czas mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Lekko wystudzoną polewą dekorujemy wypieki np. sernika lub tort.

Szybszym sposobem na uzyskanie aksamitnej polewy jest połączenie rozpuszczonej tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) ze śmietanką kremówką (50 g) i 3 łyżkami masła.

 

Mus z gorzkiej czekolady

Potrzebne składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

2/3 szklanki słodkiej śmietanki

2 żółtka

4 łyżki cukru pudru

3 łyżki miodu (syropu klonowego)

Kilka kropel aromatu waniliowego

Do dekoracji: bita śmietana, płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Czekoladę tniemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę kremówkę miksujemy z żółtkami, cukrem pudrem i miodem. Stopniowo dolewamy płynną czekoladę, a na końcu dodajemy aromat waniliowy. Po uzyskaniu puszystej konsystencji, gotowy mus przekładamy do pucharków i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, a wierzch posypujemy patkami migdałowymi.

 

Dietetyczne ciasto czekoladowe dla cukrzyków

Potrzebne składniki:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

Pół szklanki jogurtu naturalnego

Pół szklanki miodu

3 łyżki kakao

3 łyżki masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

2 szczypty soli

Na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Do garnka przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, kakao i sól. Masło miksujemy na puszystą masę, wlewając stopniowo jogurt, miód, ekstrakt z wanilii i jajka. Gdy całość nabierze jednolitej konsystencji, do naczynia z masą wsypujemy suche składniki i ponownie miksujemy na gładki krem. Ciasto wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 40 min. (180 st.). Po wystudzeniu dekorujemy polewą czekoladową z roztopionego masła połączonego z płynną tabliczką czekolady.

 

Dietetyczne ciasteczka z czekoladą

Potrzebne składniki:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

2/3 kostki miękkiego masła

2/3 szklanki brązowego cukru

Łyżeczka sody

2 żółtka

2 szczypty imbiru

Tabliczka gorzkiej czekolady (100g)

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy żółtka. W osobnym garnku łączymy wszystkie suche składniki- mąkę, imbir i sodę, po czym stopniowo wsypujemy do naczynia z masą. Dokładnie miksujemy. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy do równomiernego rozprowadzenia czekolady. Z gotowej masy formujemy płaskie kuleczki i układamy je na natłuszczonej blaszce. Pieczemy 10- 15 min. w temp. 180 st.