Plastyczna do dekoracji

Apetyczną prezencję przygotowywanych wypieków zapewnią słodkie dodatki. Ciasta i ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową, owocami, bakaliami, karmelem, masą cukrową lub marcepanową, natomiast eleganckie torty będą doskonale komponować się z bitą śmietaną, czy delikatnym kremem budyniowym. Tanim i łatwym w wykonaniu sposobem na dekorowanie ciast, ciasteczek, babeczek, muffinek i tortów są ozdoby z czekolady plastycznej– różyczki, gwiazdki, serduszka, lub śmieszne figurki. Aby całość nabrała efektownego wyglądu, plastycznej masie można nadać dowolny kolor przy pomocy barwników spożywczych.

 

Przepis na czekoladę

Potrzebne składniki:

3 szklanki mleka w proszku

2/3 szklanki mleka w płynie

2 szklanki cukru

6 łyżeczek kakao

Kostka masła

Bakalie: suszone śliwki, orzechy włoskie, rodzynki, daktyle

Kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Na słabym ogniu roztapiamy masło. Po całkowitym rozpuszczeniu dolewamy mleko i stopniowo wsypujemy cukier. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Mleko w proszku łączymy z kakao, po czym dodajemy do garnka z płynnymi składnikami. Sparzone bakalie kroimy na mniejsze kawałki i wsypujemy do gotującej się masy. Dodajemy aromat waniliowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowana czekolada doskonale sprawdzi się jako polewa lub jedna z warstw ciasta. Ciepłą masę można także rozlać do małych foremek ciasteczkowych, włożyć do lodówki, a następnie wykorzystać do obłożenia tortu.

 

Czekolada plastyczna

Czekoladę plastyczną, idealną do dekoracji ciast i tortów, można kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie. Domowa masa czekoladowa nie jest trudna ani czasochłonna w wykonaniu. Słodką ozdobę uzyskamy łącząc stopioną tabliczkę czekolady z płynnym miodem (np. lipowym, wielokwiatowym), syropem kukurydzianym lub klonowym.

Potrzebne składniki:

2 tabliczki czekolady deserowej (200g)

3 łyżki miodu lipowego

Dodatkowo: papier pergaminowy

Sposób przygotowania:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie już całkowicie rozpuszczona, dolewamy miód i energicznie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na blacie układamy 3 warstwy papieru pergaminowego. Na pergamin wykładamy przygotowaną masę, równomiernie rozsmarowujemy i pozostawiamy do stężenia. Po upływie 3- 4 godzin ściągamy czekoladę z papieru i zagniatamy w dowolne formy. Możemy np. ją rozwałkować i wyciąć wzorki.

 

Jak zrobić róże z czekolady plastycznej?

Częstą ozdobą wykwintnych ciast i tortów są czekoladowe różyczki. Można je wykonać ze zwykłej mlecznej lub deserowej czekolady z dodatkiem miodu (zgodnie z wyżej opisanym przepisem). Dla uzyskania efektownych, kolorowych róż, należy użyć białej czekolady i odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w proszku. Po stężeniu połączonych składników, masę rozwałkowujemy na blacie, nożykiem lub specjalnymi wykrojnikami wycinamy poszczególne płatki różyczki i sklejamy ze sobą. Po uformowaniu róży układamy ją na cieście/ torcie.