Masa z białej czekolady do ciast i tortów

Częstym składnikiem wypieków jest aksamitna masa czekoladowa. Krem z białej lub mlecznej czekolady można dodać do ciasta (np. cappuccino) lub wykorzystać do obłożenia tortu. Gęste nadzienie czekoladowe pasować będzie również do rogalików z ciasta francuskiego, pączków, muffinek, babeczek i tatry na słodko.

 

Krem czekoladowy do muffinek i babeczek

Potrzebne składniki:

2 tabliczki białej czekolady (200g)

Kostka masła

2 szklanki mleka

1 budyń waniliowy

2 łyżeczki cukru kryształ

2 łyżki cukru pudru

2 żółtka

Sposób przygotowania:

Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem (z dodatkiem cukru kryształ) i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gorący krem łączymy z cukrem pudrem i studzimy. Kostkę masła miksujemy z żółtkami, stopniowo dodajemy płynną czekoladę i budyń. Całość blendujemy na gęsty krem. Gotową masą wypełniamy wnętrza muffinek lub babeczek. Masa z białej czekolady pasować będzie także do przekładanych ciast i eleganckich tortów.

 

Masa z białej czekolady do tarty

Potrzebne składniki:

3 tabliczki białej czekolady (300g)

Szklanka śmietanki kremówki

Dodatkowo: garść rodzynek (suszonej żurawiny/ kandyzowanych wiśni)

Sposób przygotowania:

Śmietankę podgrzewamy z odrobiną wody. Stopniowo dodajemy kawałki posiekanej czekolady i zagotowujemy. Po wystudzeniu blendujemy na gładki krem i urozmaicamy np. rodzynkami. Wylewamy na wierzch upieczonej tarty i wstawiamy do lodówki na min. 2 godz.

 

Masa czekoladowa do tortu

Potrzebne składniki:

2 tabliczki czekolady deserowej (200g)

Kostka masła

3 łyki kakao

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki mąki pszennej

2/3 szklanki mleka

1/3 szklanki syropu klonowego (lub płynnego miodu)

Żółtko

Sposób przygotowania:

Mleko zagotowujemy z syropem klonowym (miodem) i żółtkiem. Następnie łączymy wszystkie suche składniki- kakao, cukier puder, mąkę- i stopniowo wsypujemy je do garnka z mlekiem. Rozdrobnione masło roztapiamy na słabym ogniu, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do reszty. Dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Lekko przestudzona masa może stanowić jedną z warstw ciasta lub posłużyć do obłożenia tortu.

 

Nadzienie czekoladowe do pączków lub rogalików

Potrzebne składniki:

2 tabliczki mlecznej czekolady (200g)

3 łyżki mleka w proszku

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

3 łyżki słodkiej śmietanki

3 łyżeczki brązowego cukru

Kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gorący płyn przelewamy do garnka i dodajemy słodką śmietankę. Podgrzewamy na słabym ogniu, cały czas mieszając. Stopniowo wsypujemy mleko w proszku, kawę i cukier. Aromatyzujemy odrobiną olejku waniliowego. Odstawiamy do przestudzenia. Gotowym nadzieniem  czekoladowym wypełniamy słodkie desery: pączki, rogaliki, muffinki, babeczki.