Jak zrobić czekoladki z wtopionymi orzeszkami?

Smacznym pomysłem na oryginalny prezent są własnoręcznie zrobione czekoladki. Do ich wykonania niezbędna jest specjalna silikonowa foremka na tego typu słodkości. Dla urozmaicenia smaku, we wnętrzu czekoladek można umieścić orzeszki, bakalie lub kandyzowane owoce.

 

Czekoladki z wtopionymi orzeszkami

Potrzebne składniki:

2 tabliczki czekolady deserowej (200g)

1/3 szklanki śmietanki 18 %

5 łyżek miodu

Pół łyżeczki imbiru

100 g orzechów laskowych (bez skórki i dodatków smakowych)

Dodatkowo: silikonowa foremka na czekoladki

Sposób przygotowania:

Rozdrobnioną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Płynną masę przekładamy do garnka, łączymy ze śmietanką , miodem i imbirem. Podgrzewamy na słabym ogniu, dokładnie mieszając do momentu połączenia wszystkich składników. Gorącą masą zalewamy otwory w foremce do połowy wysokości, na środku układamy po jednym orzechu, a następnie przykrywamy kolejną warstwą kremowej czekolady. Odstawiamy do stężenia na 2-3 godz.

 

Czekoladki z orzechami

Potrzebne składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)

Pół szklanki śmietanki kremówki

4 łyżki miodu

Łyżeczka cynamonu

20 dag orzechów włoskich

Dodatkowo: silikonowe foremki na babeczki

Sposób przygotowania:

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gorącą masę wlewamy do garnka, dodajemy śmietankę, cynamon i miód. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Połowę przygotowanych orzechów siekamy a małe kawałeczki i wrzucamy do czekoladowej masy. Mieszamy do równomiernego rozprowadzenia orzechów, po czym  odstawimy doprze studzenia. Gorącą czekoladę rozlewamy do foremek, a na wierzchu układamy pozostałą część orzechów, lekko dociskając do masy. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.

 

Jak zrobić bombonierkę na prezent?

Potrzebne składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)

4 łyżki śmietany kremówki

3 łyżki mleka w proszku

3 łyżki miodu lipowego

100 g suszonych śliwek/ suszonej żurawiny

Dodatkowo: silikonowa foremka na pralinki, opakowanie na czekoladki

Sposób przygotowania:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gorący płyn przelewamy do garnka, stopniowo dodajemy śmietankę, miód, a na końcu mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na słabym ogniu. Czekoladową masę rozlewamy do miejsc w foremce, wypełniając je do połowy wysokości. Na rozlanej czekoladzie układamy po jednej suszonej śliwce (żurawinie), po czym przykrywamy drugą warstwą masy. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Gotowe słodkości delikatnie wyjmujemy z foremki i układamy w specjalnym opakowaniu na czekoladki. Mogą to być papierowe koszyczki ozdobione kolorowymi wstążkami lub teksturowe bombonierki obklejone kolorowym papierem.