Domowa Nutella, krem Snickers i Milky Way

Alternatywą dla sklepowych produktów jest Nutella domowej roboty lub własnoręcznie wykonany krem Snickers. Przygotowaną masę można podać ze świeżym/ chrupkim pieczywem lub wykorzystać do wzbogacenia smaku domowych wypieków. Ciasto Milky Way, w wersji na zimno, idealnie sprawdzi się w roli pożywnego lunchu lub eleganckiego deseru podanego z mrożoną kawą.

Nutella domowej roboty

Potrzebne składniki:

30 dag orzechów laskowych (bez skórki)

Tabliczka gorzkiej czekolady

5 łyżek miodu

Szklanka mleka 3,2%

5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Posiekane orzechy oblewamy miodem i blendujemy. Dodajemy rozdrobnioną czekoladę, cukier i stopniowo wlewamy mleko. Miksujemy na jednolitą masę. Gotową nutellę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Podajemy ze świeżym pieczywem lub używamy jako nadzienie do wypieków.

 

Krem Snickers

Potrzebne składniki:

Na krem czekoladowy: 2 tabliczki mlecznej czekolady, pół szklanki słodkiej śmietanki, kilka kropel aromatu waniliowego

Na krem orzechowy: 15 dag orzechów włoskich, tabliczka gorzkiej czekolady, 3 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki śmietany kremówki

Na krem karmelowy: szklanka mleka, 1.3 szklanki cukru, 3 jajka, szczypta wanilii

 

Sposób przygotowania:

Krem czekoladowy: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do gorącego płynu dodajemy śmietanę kremówkę i olejek waniliowy. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Krem orzechowy: Orzechy tniemy na drobne kawałeczki. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy syrop klonowy i kremówkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Krem karmelowy: Mleko podgrzewamy z dodatkiem wanilii. Połowę cukru ucieramy z jajkami na puszystą masę, a następnie łączymy z gorącym mlekiem. Pozostałą część cukru podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając. Gdy uzyskamy gęsty karmel, wlewamy odrobinę wody. Na końcu łączymy wszystkie składniki kremu i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Przygotowane słoiczki wypełniamy na przemian warstwami kremu czekoladowego, orzechowego i karmelowego. Przechowujemy w lodówce.

 

Domowy Milky- Way

Potrzebne składniki:

Na biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 5 jajek, łyżeczka sody, aromat waniliowy

Na krem: 2/3 szklanki mleka, szklanka mleka w proszku, 2/3 szklanki cukru, 2/3 kostki miękkiego masła, 4 łyżeczki cukru waniliowego

Na polewę: tabliczka czekolady deserowej, 3 łyżki śmietany kremówki, 3 łyżki roztopionej margaryny

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Jajka ucieramy z cukrem na gładką pianę. Miksujemy z dodatkiem mąki, sody i kilku kropel aromatu waniliowego. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy przez 20 min. w temp. 180 st. Studzimy i przekrawamy na dwie równe części.

Krem: Mleko zagotowujemy i studzimy. Masło miksujemy z cukrem (kryształęm i waniliowym). Stopniowo dodajemy mleko w proszku i schłodzone, ugotowane wcześniej mleko. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy stopiony tłuszcz i śmietanę kremówkę. Dokładnie mieszamy.

Na jedną część biszkoptu wylewamy przygotowany krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Dekorujemy polewą. Przed podaniem ciasto Milky Way schładzamy w lodówce.