Domowa czekolada z mleka w proszku

Na półkach sklepowych nie brak czekoladowych rarytasów z bogactwem różnorakich dodatków. Wielbiciele słodkości mogą wybrać spośród nieograniczonej ilości smakowitych wariantów albo zrobić czekoladę samodzielnie, dodając ulubione składniki i przyprawy. Domową czekoladę najczęściej wykonuje się z mleka w proszku lub z mleka granulowanego połączonego z odpowiednią ilością kakao, wody, cukru i masła. Aby urozmaicić smak mlecznej czekolady, warto sięgnąć po bakalie, owoce kandyzowane lub pokruszone herbatniki.

 

Domowa czekolada mleczna

Potrzebne składniki:

3 szklanki mleka w proszku

Pół szklanki mleka w płynie

Półtora szklanki cukru

Kostka margaryny

5 łyżeczek kakao

Olejek waniliowy

15 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Margarynę roztapiamy na słabym ogniu. Następnie dolewamy mleko i stopniowo dosypujemy cukier, cały czas mieszając. W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki- mleko w proszku i kakao- po czym wsypujemy do garnka z gotującą się masą. Orzechy sparzamy wrzątkiem, blendujemy na gładki krem i dodajemy do całości. Aromatyzujemy odrobiną olejku waniliowego. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Foremkę wykładamy  papierem do pieczenia (folią aluminiową), a następnie wylewamy przygotowaną masę. Schładzamy w lodówce przez 2- 3 godziny.

 

Czekolada z mleka granulowanego z herbatnikami

Potrzebne składniki:

3 szklanki mleka granulowanego w proszku

1/3 szklanki wody

2/3 szklanki cukru

Kostka masła

4 łyżki kakao

10 dag herbatników maślanych

Dodatkowo: forma keksówka

Sposób przygotowania:

Rozdrobnioną kostkę masła wrzucamy do garnka i podgrzewamy na słabym ogniu. Do roztopionego tłuszczu wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Mieszamy do momentu aż całość się zagotuje. Odstawiamy na bok. Granulowane mleko w proszku łączymy z kakao i stopniowo dodajemy do przygotowanego płynu. Herbatniki kruszymy na małe kawałeczki i wsypujemy do czekoladowej masy. Delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy gorącą masą, dokładnie dociskając do brzegów foremki. Odstawiamy do lodówki; najlepiej na całą noc. Przed podaniem kroimy w plasterki.

 

Czekolada z mleka w proszku z bakaliami

Potrzebne składniki:

4 szklanki mleka w proszku

2 szklanki cukru

Szklanka wody

25 dag masła

5 łyżeczek kakao

20 dag bakalii: suszone śliwki, daktyle, morele, rodzynki

Sposób przygotowania:

Do gotującej się wody wsypujemy stopniowo cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy roztopioną kostkę masła. W osobnym naczyniu łączymy mleko w proszku z kakao, a następnie przesiewamy do przygotowanego płynu, cały czas mieszając. Bakalie sparzamy wrzątkiem, kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do czekoladowej masy. Dokładnie mieszamy, równomiernie rozprowadzając kawałki suszonych owoców. Płynną czekoladę wylewamy do wybranego naczynia np. aluminiowej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych foremek na muffinki.